четвъртък, 15 август 2013 г.

Моята градина

Тази година плодовете от градината са разкошни защото ги гледаме с любов.

А това е физалис  (мехунка Physalis alkekengi. - с червените шушулки, а белите - перуански  Physalis peruviana)И на двата вида се консумира плодчето, което е скрито вътре. Отглеждането му не е трудно, вкусът му е сладко кисел.
 

Основно действие: Диуретично и противовъзпалително.
  Експериментални и клинични данни: Основното действие на билката се дължи най-вероятно на съдържащите се в мехунката комплекс от вещества, червеното багрило кроптотоксин и зеаксантин, горчивото вещество физалин, комплекс от органични киселини, млечна, ябълчна, винена, а също така и на значителното съдържание на аскорбинова киселина. В коренището на билката е установено присъствието на алкалоида тиоглоил окситропин. Целият комплекс от съставки наред с диуретичното си действие оказва и определено противовъзпалително действие.
  Емпирични данни: Българската народна медицина препоръчва плодчетата на билката при заболявания на черния дроб, протичащи с жълтеница и асцит. Външно се прилагат компреси с извлек от листата на растението при ревматизъм, заболявания на ставите. Запарка от листата на билката се препоръчва за жабурене при зъбобол. Във ветеринарната медицина се прилагат плодчетата, смесени с храната на свинете срещу заболяването „гърлица"
   Съдържание: Плодовете съдържат горчивото вещество физалин, каротиноида физалиен, витамин С (46 мг%), кверцетин, дъбилни вещества, кафеена, ферулова, синапена киселина, пектини, слузи, захари, тлъсто масло.
   Надземната част съдържа сапонини, 0,12% каротиноиди, флавоноиди, дъбилни и слузни вещества. От чашелистчетата са изолирани стероидите физалин А и физалин В. От коренището е изолиран алкалоидът тиглоил окситропин.
   Нежелани ефекти: Независимо от обстоятелството, че не се съобщават данни за странични и токсични ефекти, трябва да се помни, че мехунката е билка от семейството на картофовите, а тези билки съдържат вещества с изразена токсичност. В тази връзка трябва да се отбележи, че някои представители от семейството Solanaceae (напр. Solanum dulcamara) са изходни продукти за получаването на съединения със стероидна структура и оттук може да се предположи, че противовъзпалителното действие на мехунката се дължи на съдържащи се в нея, макар и досега неизяснени, съединения със стероидна структура.

Начин на приложение: От плодчетата се изготвя отвара по следния начин: 15 - 30 сухи плодчета се заливат с 500 мл вряща вода и се варят в продължение на 5 минути; така изготвената отвара се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. Препоръчва се освен това ежедневното консумиране на 10 - 15 пресни плодчета или изпиването на 20 мл сок, изстискан от пресни плодове.
Забележка -да се употребяват само плодчетата защото в обвивката има вещества с токсично действие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар